O projektu Zastavení ve Mlýně

Projekt Zastavení ve Mlýně vznikl s cílem dlouhodobě oživit historickou budovu Velkého mlýna, který již několik staletí stojí v Praze 8 – Libni. Partnery projektu jsou veřejnoprávní a městské organizace (Městská knihovna v Praze, Rádio Junior Českého rozhlasu, Praha 8) a soukromé subjekty (Inovatika, Archlife). Spolupráce je zaštítěna vznikem spolku Zastavení ve mlýně a podpisem společného Memoranda. 

Úspěch projektu je založen i na spolupráci s dalšími místními organizacemi a zástupci komunit.

Záměr původně vznikl již více než před rokem pro historický objekt v blízkosti pražské Stromovky. Naši projektovou kancelář jsme v té době chtěli rozšířit o menší knihovnu s kavárnou v přízemí, ve které jsme chtěli vysílat rozhlasové hry a pohádky. V té době jsme se na spolupráci na projektu domluvili s dlouhodobými partnery.

O víkendech jsme prostor dávali dohromady, knihovna navezla literaturu pro děti, k objektu jezdil přes léto bibliobus. Nevyšlo to.
O rok později jsme se i v době covidu nadechli a rozhodli se hledat pro projekt nový vhodný objekt, připraveni investovat úsilí i finanční prostředky.
Oslovili jsme s návrhem Prahu 8 a požádali o možnost zrekonstruovat a využít pro projekt objekt Velkého-Löwitova mlýna.
5.11.2021 PK

Zastavení ve Mlýně

Objekt Velkého mlýna bude sloužit široké veřejnosti jako kulturní, kreativní a komunitní centrum lokality s cílem udělat z místa, které v současnosti lidé pouze míjejí, místo, kde budou trávit svůj čas.

Zásadní je proto přemýšlení o obsahové náplni budovy a jejím funkcím. Počítá se s vybudováním místní kavárny s celoročním provozem, včetně venkovního posezení, pobočkou Městské knihovny v Praze, kulturního sálu nebo prostoru pro výstavy. Pro aktivity bude využito i venkovní prostranství před mlýnem. Služby budou veřejnosti zpřístupňovány postupně s ohledem na postup rekonstrukčních a stavebních prací.

Hlavní budova Velkého mlýna

Suterén: kulturní sál pro konání akcí (koncerty, přednášky)

Přízemí: knihovna, studovna, kavárna

Půda: výstavní prostor

Hospodářské budovy Velkého mlýna budou sloužit jako technické zázemí a projektová kancelář, která bude využívána pro pracovní setkávání a plánování aktivit.

Investorem stavby je spolek Velký mlýn, investorem vybavení interiéru knihovny je Městská knihovna v Praze, architektonický a projektový návrh zpracovávají ateliéry AFI a AMBIT.

Fotografie z workshopu modelování interiéru knihovny
Fotografie z workshopu modelování interiéru knihovny